Vineri, 2024-04-26, 10:53 PM | Welcome Guest | Registration | Login
RSS

CumSa.ucoz.com

Main » 2008 » August » 19 » Cum sa-ti faci un site propriu folosind programe gratuite? Tutorial (2)
Cum sa-ti faci un site propriu folosind programe gratuite? Tutorial (2)
4:22 AM

Continuam tutorialul de web design cu programe gratuite, prezentând pe scurt alternativele pentru programul de editat imagini si cel de animatii flash.

Editorul de imagini - Fară îndoială, cea mai bună soluţie de înlocuire a unui program puternic precum Adobe Photoshop o reprezinta GIMP. GIMP este un editor de imagine open-source (ceea ce înseamna ca, în esenţa, poate fi folosit gratuit) si pune la dispozitia utilizatorilor majoritatea funcţiilor clasice dintr-un program performant similar. Cu GIMP se pot realiza prelucrari avansate de imagini si animaţii .gif si se poate lucra pe baza de straturi (layer-e). Programul dispune de o colectie importanta de efecte speciale si are si optiune de harţi de imagini. Deşi a fost iniţial dezvoltat pentru utilizatorii de Linux, GIMP functioneaza fară probleme si sub Windows, cu condiţia ca utilizatorul sa-şi fi instalat în prealabil GTK+ Runtime Environment (care poate fi descarcat de regulă odata cu GIMP).

Pe site-ul www.gimp.org se gasesc tutoriale detaliate privitoare la utilizarea programului GIMP.

Un alt foto-editor gratuit interesant este si VCW VicMan's PhotoEditor Freeware, dar acestuia îi lipseste o functie esentiala: lucrul pe baza de straturi. În web design, este esential să îţi poţi organiza elementele grafice independente unul de celalalt.

Animatii flash - Din păcate, momentan nu există o soluţie gratuită mulţumitoare pentru înlocuirea programelor care pot desena animatii flash. Aceasta este vestea rea. Vestea buna, dimpotrivă, este aceea că pentru un site de un nivel calitativ ridicat de fapt nici nu aveăi nevoie sa folosiţi flash. În general, este recomandată folosirea animaţiilor flash pe acele site-uri care pot miza pe faptul ca vizitatorul lor tipic e suficient de răbator pentru a astepta deschiderea paginilor. În schimb, dacă vă propuneţi să prezentaţi pe site-ul dumneavoastră informaăii de interes general, o simpla imagine a activitatii firmei pe care o conduceti, sau un catalog de produse, folosirea animatiilor flash e mai mult decât contraindicata. Vizitatorul, venit acolo pentru a regasi o informaăie pertinenta si la obiect, va migra rapid pe alte site-uri care se încarcă rapid si îi oferă imediat informaţiile dorite.

Totusi, pentru aceia care chiar doresc sa foloseasca animaţii pe site-ul propriu, exista posibilitatea sa folosească un program gratuit precum Liveswif Lite. Liveswif este unul din multele programe care s-au dezvoltat în ultimii ani ca alternative ieftine la Macromedia Flash (cele mai cunoscute fiind Swish, KoolMoves si Firestarter). Varianta "Lite" va ajută sa realizati animatii suficient de puternice, inclusiv folosind imagini, dar nu vă pune deloc la dispoziţie vreo urmă de ActionScript. Acest lucru înseamnă că dacă doriţi să comandaţi o acţiune, oricât de simplă, nu aveţi cum. Totusi, dacă vreţi ca animaţia să nu ruleze la infinit, puteţi eluda incapacitatea de a folosi comanda stop() precizând în codul-sursa al paginii parametrul <param name="loop" value="false">.

În plus, un alt lucru care merita stiut înainte de a lucra cu Liveswif este, desigur, felul în care se realizeaza propriu-zis animatiile. Desi Liveswif Lite prezinta o interfata asemanatoare cu a celorlalte programe de gen lucrul cu el este îngreunat de lipsa unui tutorial precum si de logica oarecum diferita a animatiilor. De exemplu, în Flash un simplu click-dreapta pe linia de timp urmat de "Insert motion" insereaza automat animatia dorita. În Liveswif acest lucru se realizeaza de la meniul Insert > Transform motion.

___________________

Views: 99108 | Added by: cumsa | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 1
1 Angel.Skumpik.Girl.H2O  
0
Un site unde fanii H2O se aduna!

Name *:
Email *:
Code *:

Our poll

Rate my site
Total of answers: 284

Login form

News calendar

«  August 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Search

Subtitrari ::filme online gratis ::Digisport Live Filme online