Joi, 2024-04-25, 11:56 PM | Welcome Guest | Registration | Login
RSS

CumSa.ucoz.com

Main » 2008 » August » 19 » Cum sa-ti faci un site propriu folosind programe gratuite? Tutorial (1)
Cum sa-ti faci un site propriu folosind programe gratuite? Tutorial (1)
4:22 AM

Acest articol îşi propune sa demonteze unul dintre "miturile" cele mai vehiculate pe piaţa de web design din România, şi anume că pentru realizarea unui site ai nevoie de programe puternice cum ar fi Macromedia Dreamweaver (pentru cod si asamblare), Adobe Photoshop (pentru editarea imaginilor) sau Macromedia Flash (pentru animatii).

Din fericire, lucrurile nu stau deloc aşa. Un site nu este nimic altceva decât un produs oarecare şi, drept urmare, trebuie gândit în termeni de investiţie si recuperare a investiţiei. Dacă firma la care lucraţi are nevoie de un site simplu, fară efecte speciale si alte brizbrizuri, nu are rost sa cheltuiţi aproximativ 1.700 de euro (cam atât costa licentele pentru programele de mai sus) sau sa riscaţi o amenda de 2.500 de euro (daca le instalaţi fara licenta), din exact acelasi motiv pentru care nu aveti nevoie de un Porsche pentru a merge pâna vizavi la alimentara. Sau, ca tânar proprietar al unei firme de web design, nu are rost sa investeşti în asemenea licente pâna ce nu esti sigur ca vei avea clienti pe masura, care sa justifice investitia. S-ar putea sa ai surpriza de a constata ca majoritatea clientilor tai vor de fapt numai site-uri mici, care sa-ţi aduca venit mai mult din întreţinerea, decât din realizarea lor.

Programele amintite mai sus sunt indispensabile numai firmelor profesioniste de web design, care trebuie să facă faţa în mod curent unor cerinţe specifice venite din partea unei clienţele diverse. În mod obişnuit, când ceea ce doriţi să realizaţi nu e decât o pagina personală sau un site de firma care să fie pur si simplu informativ, usor de navigat şi placut ochiului, este bine să încercati să-l faceti cu cât mai puţine cheltuieli posibile.

Se poate spune că la baza site-urilor web de succes stau patru formate:

  • .html - paginile ca atare - de crearea cărora se ocupă editorul html
  • .jpg, .gif - imaginile - de care se ocupă editorul de imagini
  • .swf - animatiile - de care se ocupă programul de animaţie vectorială.

În continuare vom vedea care sunt cele mai bune soluţii gratuite pentru crearea paginilor web, în cazul în care folosim sistemul de operare Windows.

Editorul HTML: Alternativele la Dreamweaver - Macromedia Dreamweaver e un program cu ajutorul caruia web designerii profesionişti "asambleaza" (adica monteaza) elementele unui site, pornind de la texte, imagini, animaţii si terminând cu paginile site-ului. Este un editor HTML de tip WYSIWYG ("what you see is what you get"), adica poţi construi site-ul direct pe interfata de previzualizare, fara a fi nevoit sa scrii cod html. Dreamweaver MX 2004 este cel mai cunoscut editor de tip WYSIWYG de pe piaţa, fiind cel mai robust, usor de folosit si stabil dintre toate. Pe lânga el mai exista însa si altele, mai putin folosite, cum ar fi Microsoft Frontpage sau Adobe GoLive. De fapt, adevaratul avantaj al folosirii acestor programe este acela ca ele includ numeroase bucaţi de cod "ready-made" si instrumente utile, cu ajutorul cărora proiecte voluminoase pot fi finalizate extrem de rapid.

Pe lângă editoarele de tip WYSIWYG mai exista pe piata si editoarele HTML simple, în care web designerul construieşte site-ul pe baza cunoasterii codului (X)HTML. Designerul introduce codul necesar afisarii paginii dorite, apoi compileaza pagina si o afiseaza în browser. Practic, cu ajutorul unui editor HTML simplu orice web designer poate obtine exact aceleasi rezultate pe care le-ar obtine si cu ajutorul lui Dreamweaver. Singura diferenţă constă în productivitatea îmbunatatită adusă de Dreamweaver.

Ofertă actuală de editoare HTML de pe piaţa e impresionanta si cuprinde atât editoare care costă bani (dar nu mai mult de 40-50 de euro), cât si editoare gratuite. Pe noi ne interesează, evident, ultimele (cele gratuite). Dintre acestea vom prezenta trei care ni s-au parut că ies în evidentă în mod deosebit prin facilităţile deosebite oferite web designer-ului.

  1. Ace HTML 5.0.8 Freeware - interfaţa este placută si usor de înţeles, cu fereastra principala ruptă între o zona de editare (în dreapta) si o zona organizatorică (în stânga) de unde puteţi introduce automat diverse instrucţiuni html, puteţi edita fisiere etc. Programul are instrumente pentru aproape tot ce trebuie sa existe într-o pagina web - de la instrumentul care va ajuta să introduceţi imagini, harţi de imagini, cadre, până la cel care va ajuta să formataţi tabele. Există si o biblioteca de instructiuni html, care va va ajuta sa formatati corect o instructiune de care sunteti nesigur. Practic, nici nu e nevoie sa stiti să scrieti cod html - trebuie doar să nu greşiti atunci când inseraţi în pagina elementele dorite (de aceea e bine sa faceţi mai întâi exerciţii cu o pagina simplă). Din păcate, va fi un pic mai dificil să inseraţi animaţii flash (dar nu imposibil). Conţine şi o biblioteca de peste 170 de JavaScript-uri (unele fiind foarte utile).
  2. 1st Page - si acesta e un editor html foarte performant, preferat de foarte multi creatori profesionisti de pagini web. Ceea ce ofera este pur si simplu uimitor si depaşeste în multe privinţe programe de web design licenţiate. Ca si în AceHTML, aveti instrumente pentru absolut tot ce trebuie introdus într-o pagina web, inclusiv o bibliotecă de instructiuni html; puteţi crea template-uri (sabloane) de cod, pe care sa le editaţi si în cadrul altor proiecte; puteţi sa va organizaţi site-urile în proiecte, ceea ce este foarte util mai ales când aveţi de lucrat la mai multe site-uri deodată. Programul dispune şi de un instrument de introdus imagini roll-over.
  3. Chami HTML - e un editor HTML un pic mai special. După instalare nu dispune de nici un instrument special, în schimb are predefinite formate de cod pentru absolut toate cerţinele unui web designer - inclusiv cod .php sau SSI (server side include). Programul însa poate fi îmbunataţit prin instalarea unor plug-in-uri suplimentare care pot fi descarcate (tot gratuit) de pe site-ul chami.com. În general, cuiva care cunoaste sintaxa html lucrul cu HTML Kit i se va parea foarte usor. Nu este totusi recomandabil sa-l încercati daca nu sunteti dispusi sa "investiti" un pic si în cunoasterea sintaxei html.
Views: 8205 | Added by: cumsa | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 1
1 EnriniaTase  
0
Once we evaluate the term the expression really like, not just in relation to an intimate romance together with one more, yet to be a emotion that's engendered in case you have miltchmonkey a much better romance on your own as well ( blank ) as well as as being a sensation of greater oneness with the fam as well as man , this gets to be substantially more really clear that each one anyone is looking to get in your life is usually like.

Name *:
Email *:
Code *:

Our poll

Rate my site
Total of answers: 284

Login form

News calendar

«  August 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Search

Subtitrari ::filme online gratis ::Digisport Live Filme online